Para biriktirmek oldukça zor bir iştir. Hele ki günümüz dünyasında cazip hale gelmiş ürünleri almamak ve para biriktirmek epey zorlu bir hale geldi. İşte bunca zorluklara karşı yapabileceğiniz bir şeyler olmalı. Bunları madde madde derledim ve sizlerin beğenisine sunuyorum.
Dondurulmuş ürünleri kullanmayın. Dondurulmuş gıdalar taze gıdalara göre daha pahalıdır. Bunlar yerine daha ucuz olan taze ürünleri tercih edin.
Taze ürünleri kullanın. Herşey mevsiminde güzel. Konserve yerine taze gıdaları uygun fiyata alabilirsiniz. Ancak mevsime yeni girdiğimizde mesela karpuz, kavun gibi yaz meyveleri çok pahalı olur. Birkaç hafta beklediğinizde bu tarz gıdalar daha uygun fiyata gelecektir.
Market markalı ürünleri alın. Market markalı ürünler örneğin bilinen bim'in dost süt ürünleri, migrosta migros markalı toz şeker gibi ürünleri tercih edin. Büyük üreticiler bu ürünleri marketlere özel olarak hazırladıkları için kendi marka değerleri ortadan kalktığından daha uygun fiyata satılıyor.
Toptan alım yapın. Herhangi bir ürünü sürekli kullanıyor ancak bunu haftalık olarak alıyorsanız bu ürünü internetten araştırıp toplu olarak aldığınızda adete vurduğunuzda daha uygun fiyata gelecektir.
Yemeğinizi evde yapın. Dışarıda yediğiniz yemeklerde hizmet bedeli, restoranın kar marjı gibi ek bedeller ödersiniz. Yemeği evde yediğiniz takdirde dışarıdan %60 daha ucuza yiyebilirsiniz.
İçeceğinizi evinizde yapın. Yukarıdaki maddede olduğu gibi dışarıda içilen içecekler oldukça pahalıdır. Tek farkla. Evde yaptığınız kahve ve çayı dışarıdan %90 daha ucuza içebilirsiniz.
İşe yemek götürün. Eğer yemek ücretini siz karşılıyorsanız sefer taslarıyla işe götürdüğünüz kendinizin veya eşinizin yaptığı yemekler hem daha ucuz hem daha sağlıklıdır.
Küçük boy şişe su almayın. Küçük boy şişe sular büyük boy sulardan çok daha pahalıdır. O yüzden büyük boy şişe suyu alın, dışarı çıkacaksanız mataranıza veya daha önce aldığınız küçük boy şişeye su doldurup çıkın.
Gerçekten gerekli mi? Bu soruyu markette elinize aldığınız ürüne bakarak sorarsanız, gerekli olmayan ürünleri almayarak ihtiyacınız kadar harcama yaparsınız.
Harcama takibi yapın. Kişisel bütçenizin doğru yolda ilerleyip ilerlemediğini görmek için mutlaka harcamalarınızı takip etmelisiniz.
Tasarruf hedefleri koyun. Bu hedefler sizi az harcama yapmaya ve birikime teşvik edecektir.
Kaliteli ürün alın. Ucuz ürün alacak kadar zengin değilim deyimi aklınıza gelsin. Kaliteli ürünler daha dayanıklıdır ve uzun ömürlüdür.
Gelirinizin bir kısmını ayırın. Elinize geçen ödemenin belirli bir kısmını kenara koymanız sizi tasarrufa teşvik edecektir.
Önce biriktirin sonra harcayın. Kredi kartları hayatımıza girdi gireli taksitle dünyaları satın almaya başladık. Geçmişte dedelerimiz bir şeyi satın almak için önce biriktirir sonra satın alırdı. Bu şekilde ülkemiz çoğu krizden çıkmayı başardı. Sizin de mali krize girmemeniz için bu şekilde harcama yapmanız gereklidir.
Yüksek tutarlı harcamalardan önce bekleyin. Yüksek tutarlı ürünleri almadan önce 2 gün bekleyin. Heryeri araştırın internette araştırma yapın ve sonra satın alın.
Yatırım yapmayı öğrenin. Birikimleri değerlendirmek için yatırım yapmak şart. Yatırım yapmak için kendi kişiliğinize en uygun yatırım araçlarını tercih edin. Yüksek riskli yatırım ürünleri birikim yapmak isteyen kişiler için uygun değildir.
Para Biriktiremiyorum Diyenlerin Yaptığı 7 Şey konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bunca açıklamaları özetleyen tek bir deyim var.
Ayağını yorganına göre uzat.