Ortaöğretim başarı puanı (OBP) nedir?
Ortaöğretimden mezun olan her öğrenci aldığı notların başarısına göre belli formüllerle hesaplanan ortaöğretim başarı puanı alır. Bu puana ortaöğretim başarı puanı ya da kısaca OBP denilir. Öğrenciler arasında okul puanı da deniliyor.
AOBP nedir, ne işe yarar?
Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı, senin diploma puanına göre okuldaki başarı sıran ve okulun o yıl sınavda gösterdiği ortalama performans. Katsayılarla (0,15, 0,12 vb.) çarpılmasıyla okul puanı ve ek puanlar bulunur, ham puanın üstüne eklenir.
OBP nasıl hesaplanır?
100 üzerinden lise mezuniyet puanının 5 ile çarpılmasıyla Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) bulunur. 50'nin altında olan diploma notu için OBP 250 olacak, 100 için ise doğal olarak OBP 500 olacak.
OBP Yerleştirme Puanlarına Nasıl eklenir?
Ortaöğretim Başarı Puanının 0,12 ile çarpılmasıyla çıkan sonuç, merkezi sınavdan alınan puana eklenerek yerleştirme puanın hesaplanacaktır.
Önceki yılın yerleştirmesinde bir programa yerleşenler için katsayı ne olacak?
2016-ÖSYS puanları veya özel yetenek sınavı sonucuyla bir yükseköğretim programına (aöf kontenjan sınırlaması olmayanlar hariç) yerleştirilen adaylar, 2017-ÖSYS puanlarıyla yükseköğretime yerleştirilirken orta öğretim başarı puanına uygulanacak katsayılar yarıya düşürülecektir. Sınavsız geçiş ile 2016-ÖSYS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayın OBP'sinin çarpılacağı katsayıda herhangi bir değişiklik olmayacak.
Meslek lisesi mezunları meslekleriyle ilgili alanları seçmeleri durumunda ek puan alacaklar mı?
Meslek liselerinin ek katsayısı olan 0,06 ek katsayısı 2012 yılı dahil olarak, 2012 öncesinde meslek liselerine yerleşenler için devam ediyor. 2013 yılı ve sonrasında meslek liselerine yerleşen öğrenciler ise maalesef ek katsayı almayacaklar, OBPleri sadece 0,12 ortak katsayısı ile çapılacaktır.