Para hiç bir çağda bu kadar değer görmemişti. Günümüzde para o kadar değerli konuma getirildi ki, bu çağda kişiler artık mal varlıkları ile itibar görmeye, gelir durumuna göre arkadaşlıklar kurmaya başladı. Bu işin insani boyutu ve konu başka yerlere gidebileceğinden çok fazla girmiyorum bu konuya ama maalesef durum bu hale geldi.
İnsanların büyük kısmı şehirlerde yaşıyor ve şehirde evden çıkmasan dahi çağın gereksinimlerinden dolayı para harcamak zorundasın. Elektrik parası, su parası, doğalgaz faturası, internet parası, cep telefonu faturası, apartmanda yaşayanlar için aidat tutarı hele ki kirada oturuyorsan işin daha da zor kira parası gibi bir çok gider kalemi mevcut. Ki durum öyle ki daha evden çıkmadan bile para harcıyoruz.
Durum böyle olunca para biriktirmek hayli zor iş. Üstüne üstlük düşük geliriniz varsa para biriktirmek hayal gibi birşey.
Bu konuya para biriktiremeyenlerin yaptığı şeyleri okumak için geldim ama ne yazıyor bu yazar diyebilirsiniz. Çünkü para biriktiremiyorum diyenler sadece aşağıda saydığım maddeleri yapanlar değil. Beton ormanına hergün ekmek savaşı vermeye giden, klasik tabir işten eve evden işe gittikleri halde kenarda birikimim yok diyenlerin durumuna da değinmeden olmaz. Çünkü kolaysa sen al maaşımı gel ev ekonomisini yönet sonra da para biriktir diyenler olacaktır.
Gelir yetersizliğini bir kenara koyacak olursak, elbette birikim konusunda yaptığımız yanlışlar oluyor. Derlediğim bu hatalara göz atarak belki de para biriktirme konusunda biraz daha iyi olabilirsiniz.
Gelir gideri umursamıyor ve takip etmiyor olmak
Bu para biriktirememenin en büyük nedenidir. Bir şirket yönetiminde muhasebe tutulur ve gelir giderler kuruşuna kadar yazılır. Böylece şirket gidişatında bir problem var mı yok mu, batıyor mu çıkıyor mu diye rakamlara bakıldığında görülebilir.
Peki şirketlerin yaptığı ve bunun sonucunda paralar kazandığı bu sistemi kendimize neden uygulamıyoruz. Sonuçta yüzyıllardır şirketleri büyüten ve ayakta kalmasını sağlayan sistem bu: Gelir gider takibi.
Eğer gelirinizi bilirseniz harcamalarınızı ona göre yaparsınız. Eğer giderinizi bilirseniz, harcamalarınızı ona göre yaparsınız. Bu cümlenin ikisi de birbirinin kopyası gibi ama ikisi de bir gerçeğe işaret ediyor. Harcamaların ve gelirlerin takip edilmesi gerektiğine. Artık hepimiz akıllı telefon kullanıyoruz muhtemelen bu yazıyı da akıllı telefonunuzdan okuyorsunuz. Gelir gider takibi ya da diğer adıyla kişisel bütçe için gayet güzel uygulamalar var. Bu uygulamalardan size uygun olanı arayüzünü ve sistemini beğendiğinizi indirip gelir ve giderlerinizi düzenli olarak işleyin.
Gelir gideri işlemeye başladıkça gerçekten ordaki net hesabınızla banka hesabınızdaki para birbirini tutuyorsa işler yolunda ve bu işi kavramışsınız demektir. Bunu yaşam tarzı haline getirerek şirket yönetir gibi kişisel bütçenizi yönetin ve ilerleyen zamanlarda para biriktirdiğinizi görün. Hatta bunu daha da ileri götürerek 6 ay sonra bu kadar para biriktirmem gerekli gibi kısa vade hedefler koyduğunuzu da göreceksiniz.
Gereksiz harcamalar yapmak ve görmezden gelmek
Dışarıda yenilen yemekler içilen çaylar, cep telefonunuzla ya doldurursam diye yükselttiğiniz ama ilk aylardan sonra yarısını bile kullanamadığınız paket ücretleri gibi birçok şey aslında gereksizdir. Bu yazıyı okuyan cafe sahipleri filan olursa bana kızmalarına gerek yok. Çünkü ben para biriktiremeyenlerin yaptığı şeyleri yazıyorum. Bunları yapmayarak para biriktirirlerse ohh be kenarda şu kadar param var deyip dışarda bi yemek yemeyi hakettim diyebilir.
İlk maddede dediğim gibi gelir gider takibi yapmak bu gereksiz harcamaları görmenizi ve bunları en aza indirgemenizi sağlar.
Eğer para biriktirmek istiyorsanız gider listesinde sadece yaşamsal ihtiyaçlarını olmalı. Elektrik, internet, market ve benzerleri gibi ihtiyaçlar olmazsa olmaz. Bu ve benzeri harcamaların dışında kalan giderler para biriktirmenize hep engel olacaktır.
Bir Türk Erkeği Adeti: Ismarlamayı hayat tarzı olarak benimsemek
Bu konu aslında çok çetrefilli bir konu ve kişiliğinizle de alakalı bir durum söz konusu. Ancak bu konuya girerken kişiler arkadaşlarını dahi gelir durumuna göre seçebiliyor. İster inanın ister inanmayın ama arkadaşlarınızı bir gözden geçirin. Hemen hemen hepsi sizin gelir seviyenize yakın kişilerdir. Çemberi biraz daha daraltın, yakın arkadaşlarınız kendinize yakın hissettiklerinizin ekonomik durumu sizle aynı seviyede olduğunu farkedeceksin. Sistem belli herkes çalışıp para kazanabilir. Eğer bu yazıyı okumaya devam ediyorsan ısmarlamak hayat tarzın olmamalı.
Kredi Kartını bilinçsizce kullanmak ve bağımlı olmak
Kredi kartını bilinçsizce kullanmak nedir yahu, geçiyorum sonra da ekstre gelince ödüyorum diyorsanız. Peki tamamını mı ödüyorsunuz asgarisini mi? İşte kilit nokta burada.
Kredi kartı ekstrenizin asgari ödeme oranı yaklaşık %30'dur. Kalan %70'i eğer ödemiyorsanız o kredi kartı borcu bitmeyen bir borç haline dönüşecektir. Ne zaman asgarisini ödemeye başladınız işte o zaman tehlike çanları çalmaya başlıyor demektir. O yüzden kredi kartı ekstre borcunuzun tamamını ödemek sizi bilinçli kredi kartı kullanıcısı haline getirecektir.
Borç almak ya da borç vermeyi kolayca yapmak
Borçlu olmak yetişkin her bireyin tattığı bir duygu. Kimimiz bankaya kimimiz kişilere borçluyuz. Borçlu olmanın psikolojik olarak ta etkisi çok büyüktür.
Borç vermekte artık bu çağda kolay kolay yapılmayan bir eylem. Çünkü kişiler en yakın tanıdığınız da olsa sizden borç istediyse belli ki dara düşmüş ve ödeme güçlüğü çekiyor. Ya da bir yatırım yapacak bankaya faiz vereceğine sizden borç alarak bu faiz yükünü azaltmak istiyor. Tabi ki dayanışma içinde olmak gerekli, tabii ki zora düşmüş tanıdıklarınıza maddi ve manevi yardımcı olmak zorundasınız. Ama bunun kendi bütçenizi derinden sarsmasına izin vermeyin. Borç vermeyi de süreklilik haline çevirirseniz kolay kolay birikim yapamazsınız.
Borcuna sadık olmamak
Borca sadık olmamak neden para biriktirmeye engel oluyor ki, ne güzel ödeyeceğim para bende duruyor diyor olabilirsiniz. Ama öyle değil. Borca sadık olmamak yukarıda saydığımız bütün maddeleri kapsayan ve üzerinde bir durum. Çünkü borcuna sadık olmayan biri birikim yapamaz. Birikim disiplin gerektiren bir iştir. Eğer borcunuzu söz verdiğiniz ya da anlaştığınız tarihte kasıtlı olarak ödemezseniz birikim yapma yolunda büyük yara alıyorsunuz demektir.
Bu borca sadık olma olayını geniş kapsamlı ele alalım. Kredi kartı ekstreniz geldi ve son gününü geçirdiniz. Banka size ekstre kesim tarihinden sonra 10 gün ödeme süresi tanıyor. Ekstreyi bu süre içinde ödemediğin takdirde 1 gün bile geçirsen 10 günlük gecikme faizi uyguluyor. 2 gün geçirdiysen faizli borcuna faiz işliyor ve bu geçirdiğin her gün katlanarak büyüyen bir borç haline geliyor. Bankalar bu durumu bildiği için size, bugün kredi kartı borcunuzun son günü diye hatırlatma yapmıyor. Çünkü unutkan ve borcuna sadık olmayan müşteriler bankalar için güzel bir gelir kalemidir. Peki ne yapacağız derseniz ben google takvim uygulamasını hatırlatması amacıyla kullanıyorum. Kullanma nedenim de genelde kredi kartı borcumu son ödeme tarihinden 1 gün önce ödüyorum.
Borca sadık olmak bankalarda kredi skorunuzu yükseltir, bir daha kredi başvurusu yaptığınızda borcuna sadık kişi profiliniz olduğundan zorlanmadan kredi çekebilirsiniz.
Peki banka borcunuzu ödemeyi geçirdiğinizde size faiz uyguluyor ama tanıdığınızdan aldığınız paranın günü geçtiğinde o tanıdığınız sizden faiz almıyor. Ama bunun para biriktirmeme ne gibi dezavantajı oluyor ki diye aklınızdan geçebilir. İşte burada bu maddenin başında dediğim gibi disiplin söz konusu. Siz o parayı elinizde olduğu halde ödemiyorsanız başka borçlara yelken açma, ya da gereksiz harcama yapma yolunda ilerliyor olabilirsiniz.
Ekstra tasarruf yollarını aramamak
Sıra geldi son maddeye. Bu maddede artık kendi kendi yaşam stilinize göre tasarruf yollarını aramanız gerekiyor. En basit örneğiyle dışarıda küçük boy şişe su satın almak bile maliyettir. Dışarı çıkacağınız ve uzun zaman kalacağınızda evden doldurduğunuz suyu yanınızda götürün. Bu ve bunun gibi harcamaları yaparken düşünürseniz para biriktirmek daha kolay olacaktır.
Bu maddeleri okurken cimriliği anlatıyorsun diyebilirsin. Ancak bu anlatılanlar cimrilik değil tutumlu olmanın yoludur. Cimri, para harcayarak kendisinin rahatlayacağını ve bütçesine zararı olmadığını bildiği halde türlü sıkıntılar çekerek para harcamayan kişiye denir.
Umarım bu anlatılanların sizlere faydası olur ve para biriktirebilirsiniz.